Apartment 111 Residential

Project Info

Year:       2017

Client:     Sepanta Group

Size:        2800 Square Meters

Status:    Constructed

Location: Mehrshahr,Karaj,Iran

Team

Architect in charge:  Ali Naghavi Namini

Design Team: Amir lakpourlaki, Milad Ensafian, Atiyeh Akrami, Shirin Moshiri, Khorshid Mazaheri, Shahdad Badiehneshin,Masoud Naghdi, Mohammadjavad Nasseri

Lighting Architect: Marzieh Mehrpoo

Civil Engineer: Amir Naghavi Namini

Mechanical Engineer: Mohammad Allahyari

Electrical Engineer: Javid Parvizi

Executive Manager:  Behzad Monadizadeh

Supervisor: Ali Zandieh

Graphic Design: Marzieh Nozari, Nahal Kashani, Niloufar Soudmand

Photography: Farshid Nasrabadi

Apartment 111, located in the first phase of Mehrshahr district, is constructed in four stories and based on the prevalent pattern of the area and also based on the interactions between the green spaces and living spaces.  The residential ‘Apartment 111’ is a complex with 12 residential units, 2880 m2 gross floor area in three stories, built on a 1800 m2 land, and located on the first phase of the Mehrshahr district in Karaj.

Idea

Thus, in the residential
project of 111, the idea was formed based on the development and preservation of the green axis, and the recreation of the lifestyle of Mehrshahr which has several components.

Of the characteristics of the houses in Mehrshahr are:

– Direct connection between the house and the green and open spaces, and a special regard to the life in gardens and open spaces

– Spatial independence and the border of the adjacent residential units

 Spatial diversity in the houses

– Creation of a collective space for the social interactions between the
residents and the increase of the sense of plac

837A1738-1

آپارتمان مسکوني 111، مجموعه ای با 12 واحد مسکوني به زير بناي 2880 متر مربع در 3 طبقه و در زميني به متراژ 1800 مترمربع در فاز اول محله مهرشهر کرج بنا شده است.

در همین راستا در پروژه مسکونی خیابان 111، ایده حول توسعه و حفظ محور سبز و بازتولید الگوی زندگی در مهرشهر که دارای مولفه های متعددی است شکل گرفت.

ازجمله مولفه‌های خانه در مهرشهر می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ارتباط مستقیم خانه با فضای باز و سبز و توجه به زندگی در فضای باز و باغ
  • استقلال فضایی و حریم واحدهای مسکونی همجوار
  • تنوع فضایی در خانه
  • تولید فضای جمعی به منظور بستر تعاملات اجتماعی ساکنین و افزایش حس تعلق به مکان
837A1936-1
9
10

Design process

The green axis of the 111 street, as one of the main networks of Mehrshahr, penetrates and spreads throughout the complex. This green structure, in a way, resembles the old garden-alleys with green spots that border-lined between adjacent units and resulted in a coexistence between the green spaces and residential spaces that defiantly improved both.

Green spaces and gardens are one of the main elements of the Mehrshahr residential complex. Therefore the locating of the mass in the green yard was one of the main challenges of this project. Not only is the mass challenge solved with the consideration of old trees and valuable vegetation but also the whole project is designed in a way that causes the least harm possible to this green spaces in the yard.

In addition and for the development of the green spaces…

روند طراحی

محور سبز خیابان 111، به عنوان یکی از شبکه های اصلی مهرشهر به داخل مجموعه نفوذ و در قالب مجموعه گسترش یافت. این ساختار سبز به نحوی یادآور کوچه باغ‌های قدیمی همراه با توده‌های سرسبزی است که نقش مرزبندی بین واحدهای همجوار را ایفا می‌کردند و در نهایت هم‌نشینی مسالمت آمیز بین سبزینگی و فضای زندگی به ارتقای کیفیت هردو منجر شد.

فضای سبز و باغ از عناصر مهم سکونتگاه‌های مهرشهر محسوب می شود. لذا جانمایی توده در حیاط سبز یکی مهمترین چالش‌های پروژه حاضر بوده است. وجود درختان قدیمی و پوشش گیاهی ارزشمند در بستر پروژه موجب گشت که نه تنها مشکل توده با احترام به این مسئله شکل گرفته است، بلکه روش اجرای پروژه به گونه ای طرح ریزی می‌شود تا کمترین آسیب را به پوشش گیاهی موجود در حیاط وارد نماید.

علاوه بر این مهم و به جهت توسعه فضاهای سبز….

Another element of the project design is the importance of the view and the lighting of the apartments. Based on the studies on the view and because of the existence of negative points (a ten-story apartment mass in the south of the project) and using the existing potentials (a green mass in the southern east of the project) the southern front of the project mass, and in other words the southern apartments, with a 20 degree rotation both use the green mass and avoid the building. The rotation of the plan has resulted in rectangular balconies in the façade. Therefore the main façade of the building mixed with the rotated main mass of the building has converged in open balconies.

In addition to the view problem, the rotation of southern apartment has provided a great opportunity for supplying the light and the direct view of northern buildings. Although this apartment is located in the northern area of the complex, it has direct view to the main street and the green space of the city and also with the opening of its southern front, the possibility of direct lighting by the sun has appeared.

Overall, the apartment of 111 street can be considered as the encounter of green layers with the axes of view and the sunlight.

Also, we have tried, by using network connections and access between the spaces in the internal space of the buildings to add diverse spaces into the life of the residents. The kitchen is located at the center of mass of the plan and the rest of the personal and public spaces have been scattered around the mass. The spatial diversity has become the embodiment of diverse activities and the house has provided a flexible coexistence of usability and spatial design for the residents.

علاوه بر این مسئله، یکی دیگر از عوامل شکل گیری و طراحی پروژه، اهمیت به دید و نور آپارتمانهاست. با توجه به تحلیل‌های انجام شده در مورد دید و منظر پروژه و به دلیل وجود نقاط منفی ( توده آپارتمان 10طبقه در جنوب پروژه) و استفاده از پتانسیل های موجود( توده فضای سبز در راستای جنوب شرقی پروژه)، جبهه جنوبی توده پروژه و به عبارت دیگر آپارتمانهای جنوبی با چرخش 20 درجه نسبت پوشش گیاهی شهری بهره‌مند شوند و همچنین اشراف ساختمان جنوبی را کنترل نمایند. حاصل چرخش پلان، تراسهای مثلثی شکل را در نما بوجود آورده است و به این ترتیب نمای اصلی ساختمان با ترکیب توده اصلی آپارتمان چرخیده شده در تراس های باز شکل گرفته است.

علاوه بر مسئله دید، چرخش آپارتمانهای جنوبی، فرصت خوبی برای تامین نور و منظر مستقیم آپارتمان شمالی مجموعه فراهم ساخته است. این آپارتمان با اینکه در حوزه شمالی مجموعه است ولی هم به خیابان اصلی  و پوشش گیاهی شهری دید مستقیم دارد و هم با باز شدن جبهه جنوبی آن، اسکان تابش و نفوذ مستقیم  نور آفتاب به آن مهیا شده است.

به این ترتیب و به طور کلی می توان آپارتمان خیابان 111، را حاصل تداخل لایه های سبز با محورهای دید و نور خورشید دانست.

در فضای داخلی آپارتمان نیز سعی شده است با بهره‌گیری از نظام شبکه ای اتصال و دسترسی فضاها به یکدیگر، فضای زندگی از ترکیب انواع فضاهای متنوع شکل گرفته است. آشپزخانه در مرکز ثقل پلان مستقر شده است و باقی فضاهای عمومی و خصوصی دور مرکز پراکنده شده اند. تنوع فضایی اسکان و بستر تحقق تنوع فعالیتی شده است و خانه شرایط منعطفی از کاربری و چیدمان فضا را برای مخاطب فراهم ساخته است.