Stroller House

Project Info

Year:       2019

Client:     Ali Akbar Karimi

Size:        1900 Square Meters

Status:    Constructed

Location: Haftsangan,Qazvin,Iran

Team

Architect in charge:  Ali Naghavi Namini

Project Manager:  Marzieh Mehrpoo

Architectural Design:  Milad Ensafiian, Amir Lakpur

Design Team: Shirin Moshiri, Khorshid Mazaheri, Mansour Naghdi, Shahdad BadiehNeshin

Lighting Architect: Marzieh Mehrpoo

Stucture: Amir Naghavi Namini

Mechanical Engineer: Reza Mohajeran

Electrical Engineer: Ali Ashouri

Executive Manager:  Mostafa Shahidi

Graphic Design: Ali Abhari, Marzieh Nozari, Elaheh Moradi, Yalda Seirafi, Ronak Monfared

Photography: Farshid Nasrabadi

Home mostly denotes a sense of comfort and dwell and rarely movement. But what if, these two become equals? This question sparked the design of a house: a place in which movement is as important as dwell: a private promenade. A dwelling was defined and illustrated in form of a path, as if the spine of the building, with other spaces branched out of it. These branches with their rewinding created the main body of the building: a house for the permanent residence of “Haj Agha” and his wife and the weekend recreational destination for the children and grandchildren.

The small entrance yard – one of three yards – welcomes with greenery and the presence of water from the main entrance and then surrounds the house to the third yard. The contemporary tilt of the design removes a part of the building and creates a joint for entering a new scene: the second yard, an enclosed “privately-owned” yard which is created from the inner-directedness of the promenade. Some part of the southern side of the building in the upper floor is removed to allow the entrance of more light into the yard and also provide a view of the yard and green terraces to the northern body. The yard’s attitude towards the irritating winter wind is the opposite: the building sits on the ground in a way that blocks the wind from entering the yard. An alley-like path separates a small but independent part of the main house and creates a path to the third yard, bigger than the previous ones and with a more tranquil and natural geometry. 

16

خانه بیشتر یادآور سکون و آرامش است و کمتر حرکت. اما چه می‌شود اگر اين دو همنشين شوند؟ چنین دغدغه‌ای دست‌مایه‌ی طرح یک خانه شد: مکانی که در آن حرکت به اندازه سکون مهم باشد: یک پرسه‌گاه خصوصی. پرسه‌گاه به شكل يک مسير، كه انگار ستون فقرات ساختمان است و ساير فضاها ازش روييده باشند، تفسير و تصوير شد. اين رويش‌ها با دوباره درخودپيچيدن كالبد اصلی ساختمان را شكل داد: بنایی برای سكونت دائم «حاج آقا» و همسرش و اقامت تفريحی آخر هفته‌ی فرزندان و نوه‌ها.

حیاط کوچک ورودی – یکی از سه حیاط خانه – با سبزی و با حضور آبی كه از ورودي اصلی دورتادور خانه مي‌چرخد و تا حیاط سوم امتداد مي‌يابد، به استقبال می‌آید. لهجه‌ی معاصرِ طرح، بخشی از بنا را از پیش چشم بر می‌دارد و مَفصَلی را شكل می‌دهد برای ورود به صحنه‌ی بعدی: حیاط دوم، حیاط محصور، حياطی «ازآنِ‌خود» كه از درخودجمع‌شدن پرسه‌گاه شكل گرفته است. بخشی از جبهه جنوبی ساختمان در طبقه‌ی بالايی حذف شده تا حياط نور را هرچه بيشتر به خود راه دهد و همچنين منظری از حياط و تراس‌های سبز پيشِ چشم تنه‌ي شمالی قرار گيرد. رفتار حياط با باد آزارنده‌ي زمستان برعكس است: ساختمان طوري بر زمين مي‌نشيند که باد به حیاط راه نیابد. مسیری كوچه‌مانند تكه‌اي‌ كوچك اما مستقل را از خانه‌ی اصلی جدا می‌كند و راهی باز می‌کند به حیاط سوم بزرگ‌تر از قبلی‌ها است و هندسه‌ای آرام‌تر و طبیعی‌تر دارد.

12
11
10

Along the path and movement, other parts of the building are experienced: the guest house, a perceptual/functional center with a calm and stationary nature but also open to the wandering gaze of the house. The next scenes are green terraces whose job is removing the borders between inside and outside. The rest of the path includes a bridge on the alley and stairs parallel to the roof of the independent part which completes one of the many strolling paths of the Stroller House.

همراهِ مسیر و حرکت، اندام‌های دیگر ساختمان را تجربه می‌شوند: مهمان‌خانه، يک مركزيت ادراكی/كاركردی كه سرشتی آرام و ساكن دارد اما نظاره ی پرسه‌گردانِ خانه هم در آن ممكن است. صحنه بعدی، تراس‌های سبزی هستند كه كارشان بي‌مرز كردن بيرون و درون است. ادامه مسیر شامل پلِ روی کوچه و پلکانی است موازی سقف بخش مستقل که یکی از چندین مسیر پرسه‌ی خانه پرسه‌گرد را کامل می‌کند.