Emerald Beauty Salon

Emerald Beauty Salon

Project Info
Year:
Built Area:
Status:
Location:
2020
260 Sq.m
Constructed
Fereshteh st., Tehran, Iran

The design of the Emerald beauty salon is based on a thorough study of its target audience, and their interactions with the salon personnel. In addition to receiving the beauty services, the users need dedicated spaces as waiting areas where most of the social interaction in the beauty salons occurs. Therefore, providing different services in the salon requires separated spaces with specific infrastructure, whereas the whole unit should simultaneously be regarded as a whole rather than a sum of partitioned cells.

The initial plan of the salon was geometrically challenging to a point that designers decided to relocate the existing walls to promote openness in new areas. For distinguishing different features of the space, designers used a specific and carefully designed environmental graphic language to not only guide the customers but also create an aesthetically pleasing layer to the surfaces. Moreover, each section, depending on the type of service it hosts, manifests unique formal features to promote specific usage and offer extreme comfort to both the customer and the salon crew.

طراحی داخلی سالن آرایش و زیبایی امرالد بر اساس مطالعه رفتار جامعه هدف کاربری آرایشگاه با کارکنان این محیط در بازه‌های زمانی مختلف انجام شـد. نیازهای کاربر در این محیط علاوه بر خدمات اصلی، شـامل فضایی برای انتظار و تعامل با دیگر استفاده‌کنندگان است. ارائه خدمات مختلف در این آرایشگاه نیازمند طراحی فضاهای تفکیک شده با زیرساخت‌های منحصر به فرد، در عین حفظ یکپارچگی و انسجام فضا بود.

با توجه به محدودیت‌های پلان، استفاده از دیوارهای جدید برای تفکیک خدمات و فضاهای مختلف از یکدیگر، گزینه‌ی نامناسبی ارزیابی شد. از این رو، برای حفـظ ارتباط فضایـی در عین جدایی فضاهای مختلف از یکدیگر، از گرافیک محیطی منحصر بـه فرد و طراحی شده برای این مکان به‌عنوان عنصر اصلی طراحی داخلی استفاده شد تا محیط توان معرفی خلاقانه هر بخش را به مخاطب داشته باشد. درعین‌حال، در هر بخش، از جزئیات و الگوهایی متناسب با کارکرد مختص به آن بخش استفاده‌‌شده است تا هم آرامش در حین کار را برای فرد ارائه‌ دهنده خدمات فراهم شود و هم مشتری بتواند خدمات را با بالاترین استانداردها دریافت کند.

NESHA Headquarters Office & Future City Innovation Lab​

NESHA Headquarters Office & Future City Innovation Lab

Project Info
Year:
Client:
Built Area:
Status:
Location:
2018
NESHA
370 Sq.m
Constructed
Sohrevardi, Tehran, Iran

Negin Shahr Ayandeh (NESHA) is an architectureplanning and management consultancy firm, founded in 2001, that provides diverse yet integrated services to solve multidisciplinary problems in all scales: from urban areas to buildings. In 2018, after the firm witnessed an exponential growth, its founding partners, who are architects themselves, decided to design and build a new headquarters building. Considering the high cost of land and construction in Tehran, they chose a 50-year-old, three-storey building to renovate. 

The design process faced various challenges, but the main challenge was to incorporate the needs and requirements of all three partners, as well as different necessities stemming from the multidisciplinary nature of NESHA and its clients. The designers had to accommodate various functions within a limited space and budget. To achieve this purpose, the designers employed design-build method and iteration of prototype making and using second-hand materials.  

The ground floor, is mainly allocated to the Future City Innovation Lab, which is a subsidiary of NESHA with a relatively different face and identity and in need of a different design with flexible spaces and transformability as its main tenets. Recycling and rational economy were the other design aspects of the ground floor. This floor also includes a kitchen with access to a small backyard used as the canteen.  

The first floor was turned into the studio, a space dedicated to the possibility of individual- and team-work. Two opposite values were considered in designing the studio: on one hand, teamwork mentality and interactions between two or more people, and on the other hand, providing individual privacy that is the prerequisite of a creative workplace. 

The second floor comprises the office management area, a transparent meeting room with two glass walls (symbolizing the transparency in decision-making processes in NESHA), accounting and finance department, and the chief managers’ offices. Parts of the original building were retrofitted, which made sections of the original brick façade become exhibited as they were, without any modifications, along with new-fashioned materials in an unexpected arrangement. Hence, the bricks in parts of the wall and most of the rough arch are revealed from under their old cover and are reinforced with framed metal networks. 

یکی از چالش‌­های طراحان داخلی فضاهایی با تنوع کاربردی و محدودیت­‌های فضایی است. در طراحی داخلی دفتر مرکزی نشا علاوه بر چالش‌­های بیان شده، با توجه به آنکه کارفرمایان معمارانی با خواسته‌های متنوع و متناقض بوده و همچنین هدف اصلی مبنی بر قرار‌گیری سه فضای کاربردی متنوع در یک مکان بود؛ حل مساله طراحی نیازمند خلاقیت و نوآوری بیشتری بود. این پروژه در یک ساختمان سه طبقه به مساحت 370متر مربع در محله سهروردی تهران در سال 1397 به اجرا درآمد. ویژگی­‌های عملکردی و کالبدی مورد نظر نشا به ­گونه‌­ای بود که طراحان می‌­بایست خواسته­‌های ضروری متعدد را در یک پروژه به سازشی درخور می‌­رساندند. در این طرح فضاها به عملکردهای متنوع منعطف بوده، طراحی ماهیت اصیل مصالح را موردنظر قرار داده و نهایتا اینکه همه این خواسته‌­ها وجه اقتصادی معقولی را داشته­‌است.